(024) 323 01 34
info@dental-styling.nl
Graafseweg 232, 6531 ZZ Nijmegen

Wat doen zuren in drankjes met ons gebit?

Nieuws / Wat doen zuren in drankjes met ons gebit?

Wat doen zuren in drankjes met ons gebit?

 

Bijna iedereen weet dat suiker ongezond is. Suiker maakt ons niet alleen dik, het tast ook ons gebit aan. Daarom brengen steeds meer fabrikanten suikervrije drankjes op de markt. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola zero of Wicky Fruit 0% suiker. De meeste mensen weten echter niet dat deze drankjes veel zuren bevatten. In deze blog leggen wij uit wat de invloed van zuren is op ons gebit; waarom we moeten uitkijken voor drankjes met lage pH-waarden en welke drankjes onze kinderen vooral wel kunnen blijven drinken.

 foto: suiker in vruchtdranken

Zuren en ons gebit

Zuren geven drankjes een aangename en frisse smaak. Zonder zuren zouden deze drankjes flauw en laf smaken. Een probleem is echter dat veel mensen niet weten wat zuren met ons gebit doen. Zij letten vooral op suiker en beseffen niet dat zuur ook een boosdoener kan zijn in onze mond.

Het zuur in drankjes kan ons gebit ernstig beschadigen. Met name ons glazuur wordt sterk aangetast door zuren. Glazuur is een beschermlaag voor onze tanden en kiezen. Glazuur maken we maar een keer in ons leven aan en komt dus niet meer terug als het is opgelost. Onze tanden en kiezen verliezen dan een belangrijk deel van hun bescherming. Hierdoor kunnen ze een andere vorm krijgen, gevoeliger worden en er kunnen putjes en gaten in ons gebit ontstaan. 

Pas op voor lage pH-waarden

De pH is een maat om de zuurgraad van een oplossing te meten. Een goede en gezonde pH-waarde in de mond is 7, dat is ook de pH-waarde van speeksel en water. De pH-waarde in onze mond kan dalen door zuren. Als de pH-waarde in onze mond daalt tot onder de 5.5, lopen we een groot risico op tanderosie. Hoe lager de pH-waarde van een product, hoe groter de kans dat ons gebit schade oploopt. 

suiker in zuiveldranken

foto: suiker in zuiveldranken

In 2017 testte de Consumentenbond de pH-waarde van 25 verschillende drankjes. Van Dubbel-Fris tot aan Wicky en van cola tot aan sinas. In bijna alle gevallen lag de pH-waarde van de drankjes te laag. ‘De prijs’ voor het zuurste drankje ging naar cola, dat met een zuurgraad van 2.5 bijna net zo zuur is als azijn.

Wolf in schaapskleding

Het probleem is echter dat de meeste mensen wel weten dat cola en sinas slecht zijn voor de conditie van ons gebit, maar bij andere drankjes is dat besef veel minder aanwezig. Ouders denken er goed aan te doen, als zij hun kinderen Roosvicee, Taxi of Wicky voorschotelen. Uit onderzoek blijkt echter dat deze drankjes bijna net zo zuur zijn als cola en sinas en dat kinderen bij veelvuldig gebruik op jonge leeftijd het risico lopen om tanderosie op te lopen.

Siropen en oploslimonades zijn dus wolven in schaapskleding. Ze hebben een gezonde uitstraling maar zijn dat allesbehalve. 

foto: suiker in frisdranken

Voorkom tanderosie bij uzelf en uw kinderen

Op dit moment heeft 40% van de Nederlanders een vorm van tanderosie. Dat is een ontzettend hoog percentage en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Veel kinderen nemen op jonge leeftijd een te grote hoeveelheid zuren tot zich, waar zij op latere leeftijd veel last van krijgen.

Gelukkig is het nog niet te laat. U heeft de tools in handen om uw eigen gebit en dat van uw kinderen in een gezonde conditie te houden. Wij van Dental Styling adviseren iedereen om zoveel mogelijk melk, water en thee zonder suiker te drinken. Daarnaast is het belangrijk om uw gebit goed te verzorgen. Op onze website vindt u een uitgebreide poetsinstructie

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen over de invloed van zuren op het gebit of wilt u advies om het gebit van uw kinderen gezond te houden? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen, want ieder gebit is voor ons belangrijk!  

 

 

Neem contact op

Bedankt voor uw bericht. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Terug naar overzicht

Ruud Sewpersad
Tandarts