(024) 323 01 34
info@dental-styling.nl
Graafseweg 232, 6531 ZZ Nijmegen

Veel gestelde vragen

Heeft u een klacht omtrent uw gebit? Wij willen u graag uitnodigen in onze tandartspraktijk in Nijmegen.

Zijn aften gevaarlijk?
Aften zijn een vervelende kwaal, maar veroorzaken geen blijvende gezondheidsschade.

Wat is het verschil tussen aften en mondzweren?
Er is geen verschil tussen aften en mondzweren, mondzweer is een ander woord voor aft.

Hoe kan ik aften voorkomen?
Een gezond voedingspatroon en een optimale mondhygiëne kan aften helpen voorkomen. Het dagelijks gebruik van een milde tandpasta (bijvoorbeeld met enzymen) beschermt tegen aften.

Hoe kan ik van mijn tandartsangst afkomen?
Er zijn verschillende manieren om van uw tandartsangst af te komen. Ga in eerste instantie eens een gesprek aan met uw tandarts en bespreek uw angst.

Wat is het verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een apexresectie?
Indien een wortelkanaalbehandeling (of endodontologische behandeling) niet meer mogelijk of gewenst is, wordt een apexresectie of wortelpuntoperatie uitgevoerd.

De beugelbehandeling duurt langer dan is besproken, mag dit?
De tandarts of orthodontist stelt van tevoren een behandelplan op met daarin een behandeltermijn. De duur en het resultaat van een behandeling zijn echter afhankelijk van factoren zoals groei, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen en medewerking van de patiënt. Als de patiënt zich niet altijd aan de afspraak houdt, duurt de behandeling vanzelfsprekend langer. Daarnaast verschilt de reactie van gebit op de beugelbehandeling per patiënt. Om deze redenen kan een behandeling dus langer duren dan voorspeld is.

Mag mijn tandarts zelf een beugel plaatsen?
Afhankelijk van de interesse en bekwaamheid kan de tandarts kleinere, maar soms dus ook uitgebreidere beugel behandelingen, zelf uitvoeren.

Wanneer is een beugel nodig?
Als tanden ver naar voren of scheef staan, kan een behandeling met een beugel ervoor zorgen dat de tanden weer recht komen te staan. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit, of de tanden en kiezen passen niet goed op elkaar, kan een beugelbehandeling de oplossing zijn.

Moet ik een spalk (retentiedraad) achter mijn tanden?
Na de beugelbehandeling kunnen ook nog veranderingen in het gebit optreden. Daarom adviseert de tandarts of orthodontist vaak een retentiebehandeling. Dit kan in de vorm van een retentiebeugel, die u na de behandeling afbouwend draagt of een retentiedraad welke definitief achter uw tanden wordt geplaatst. Dat is niet erg, u bent er binnen een week aan gewend en wanneer u het goed schoonhoudt is er niet meer kans op gaatjes dan zonder het draadje. De eigen tandarts kan het draadje periodiek controleren.

Is bleken gevaarlijk voor de tanden?
Het bleken van tanden is niet gevaarlijk, mits u het onder toezicht van en in overleg met uw tandarts doet. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen uw tanden wat gevoeliger zijn. Dit is tijdelijk.

Waar kan ik mijn tanden laten bleken?
U kunt uw tanden zelf thuis bleken, met behulp van de thuisbleekmethode (verkrijgbaar bij uw tandarts), maar ook in de tandartspraktijk. Overleg met uw tandarts welke methode voor u het meest geschikt is.

Welke bleekmethoden zijn er?
Er zijn verschillende bleekmethodes waarvan de thuisbleekmethode, waarbij tanden worden gebleekt met behulp van bleeklepels, de meest voorkomende is. Daarnaast zijn er ook bleekmethode met bijvoorbeeld het gebruik van een lamp. Uw tandarts kan u vertellen welke methode voor u het meest geschikt is.

Wat kost een brug?
De kosten van een brug zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het soort materiaal. Vraag uw tandarts om een begroting voor een overzicht van de kosten.

Hoe lang doe je met een brug?
De brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van de aangrenzende tanden of kiezen, vele jaren zitten.

Wat is een brug?
Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en meestal twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Hoe kan ik een gaatje voorkomen?
Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Elektrische tandenborstels zijn een effectief middel om plak te verwijderen, de borstel maakt de poetsbeweging voor u en u kunt zich concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Daarnaast kunt u gebruik maken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk middel voor u het meest geschikt is.

Moeten gaatjes altijd gevuld worden?
Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Indien de cariës (het gaatje) zich heeft uitgebreid, kan deze niet meer uit zichzelf herstellen. In dit geval dient het gaatje door een tandarts gevuld te worden.

Doet een gaatje vullen pijn?
Door het gebruik van een verdoving, doet het vullen van een gaatje geen pijn. U kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.

Hoe vaak moet een periodieke controle plaatsvinden?
Ieder gebit is anders en daardoor verschilt ook de mondverzorgings behoefte per persoon. Bezoek, in overleg met uw tandarts, minimaal één keer per jaar uw tandartspraktijk voor een preventieve controle.

Wat gebeurt er bij een periodieke controle als ik al lang niet meer bij de tandarts ben geweest?
De tandarts beoordeelt tijdens een periodieke controle de gezondheidstoestand van uw gebit. Afhankelijk hiervan zal hij een aantal maatregelen treffen zoals het verwijderen van tandsteen en polijsten van uw tanden. Als u een lange tijd niet naar de tandarts bent geweest, kunnen gaatjes zijn ontstaan. Voor het vullen hiervan wordt over het algemeen een nieuwe afspraak gepland.

Wat is te doen aan een droge mond?
Veel drinken kan helpen bij een droge mond. Ook kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom. Verder kan een dokter of tandarts u een spray voorschrijven die kunstmatig speeksel aanmaakt waardoor uw mond vochtig blijft. Bespreek uw droge mond en de medicijnen die u slikt met uw dokter of tandarts en overleg of er alternatieven zijn.

Wat is de oorzaak van een droge mond?
Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van monddroogte. Deze verandering kan onder andere worden veroorzaakt door medicijngebruik, bestraling in het hoofd-/halsgebied en systemische ziekten.

Wat is het syndroom van Sjögren?
Het syndroom van Sjögren is een aandoening waarbij de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken zijn, waardoor verminderde afscheiding van tranen en speeksel ontstaat. Dit kan resulteren in klachten van droge ogen en een droge mond.

Wat is de beste elektrische tandenborstel?
Er zijn verschillende elektrische tandenborstels te koop. Er worden in hoofdzaak twee technologieën toegepast, namelijk oscillerend-roterend (ronddraaiend heen- en weergaand) en sonisch (zijwaarts heen- en weergaand). Bij aanschaf van een elektrische tandenborstel is het vooral belangrijk dat de technologie bij u past. Belangrijk is dat de borstelkop niet te groot is zodat de borstel overal goed bij kan komen. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor u, zodat u zich kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan elektrisch poetsen boven poetsen met de hand. De keus blijft echter aan u.

Kan mijn kind ook met een elektrische tandenborstel poetsen?
Ja, dat kan. U kunt het gebit van uw kind veilig poetsen met een elektrische tandenborstel. Wanneer kinderen zelf willen poetsen kan dit ook met een elektrische tandenborstel. Elektrische tandenborstels kunnen het kind extra stimuleren het gebit goed te verzorgen: door de timer, techniek, felle kleurtjes en het kleine borstelkopje. Sommige tandartsen adviseren echter om kinderen het poetsen met een handtandenborstel eigen te maken.

Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?
De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor u, zodat u zich kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. Een elektrische tandenborstel verwijdert in dezelfde tijdsduur meer tandplak dan een handtandenborstel. Daarnaast wordt tijdens het poetsen met een handtandenborstel gemiddeld meer druk uitgeoefend dan met een elektrische tandenborstel. Een hoge poetsdruk kan beschadiging van het tandvlees veroorzaken, dus ook om deze reden is de elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel.

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor het gebit?
Voor een goede mondgezondheid is het van belang dat u voedsel met toegevoegde suikers zoveel mogelijk beperkt. Toegevoegde suikers zijn vaak aanwezig in frisdranken, snoep, koekjes en gebak. Om de hoeveelheid suikers die u nuttigt te beperken is het belangrijk dat u voedingslabels leest en voedingsmiddelen en dranken kiest met zo min mogelijk (toegevoegde) suikers.

Wat is een facing?
Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kan de tandarts een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.

Hoe lang duurt het plaatsen van een facing?
Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn er minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.

Doet het plaatsen van een facing pijn?
Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts u een plaatselijke verdoving geven.

Wat is een flap-operatie?
Een flap-operatie kan noodzakelijk zijn bij hardnekkige gevallen van Parodontitis. In de meeste gevallen kan Parodontitis genezen door de combinatie van goede mondhygiëne en gebitsreiniging. Het kan voorkomen dat erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet voldoende reageren op de behandeling. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het nodig er een flap-operatie wordt uitgevoerd.

Wie voert een flap-operatie uit?
De flap-operatie wordt uitgevoerd door uw tandarts of een parodontoloog.

Waarom moet ik flossen?
Met uw tandenborstel kunt u de ruimtes tussen uw tanden (inter-dentale ruimte) niet goed bereiken. Daarom zijn aanvullende middelen, zoals tandfloss nodig om deze ruimtes schoon te maken. De aanvullende middelen die gekozen worden om de mond schoon te houden, moeten afgestemd zijn op de situatie in de mond. Overleg dit altijd met uw tandarts.

Voor wie is flossen geschikt?
Flossen is vooral geschikt als de tanden en kiezen heel dicht op elkaar staan.

Kan ik ook flossen als ik een brug of beugel heb?
Op de plaatsen waar de draad niet door het contactpunt kan worden gebracht kan toch flossdraad worden gebruikt. Dit kan in combinatie met een brugnaald. De brugnaald is een hulpmiddel om de flossdraad toch tussen de tanden te brengen op plaatsen waar dit anders niet zou kunnen. Er is ook flossdraad beschikbaar waarvan het uiteinde steviger is en als brugnaald gebruikt kan worden (superfloss).

Welk flossdraad is het meest geschikt?
Er zijn verschillende soorten flossdraad. Overleg met uw tandarts of mondhygiënist welk flossdraad u het beste kunt gebruiken.

Krijgt ieder kind een fluoridebehandeling tijdens het tandartsbezoek?
Niet alle kinderen krijgen een fluoridebehandeling. De tandarts kan hiertoe besluiten, indien uw kind ondanks goed poetsen toch gaatjes krijgt of een verhoogt risico op het ontwikkelen van een gaatje loopt. Ook bij kinderen met een beugel wordt vaak fluoride toegepast.

Is (teveel) fluoride schadelijk?
Fluoride kan bijwerkingen hebben, maar die treden alleen op bij een overdosering door inname. Internationaal wordt fluoride in de juiste vorm en de juiste dosering sterk aanbevolen ter preventie van tandcariës. Als dit advies correct wordt opgevolgd treden er geen bijwerkingen op. Als erg regelmatig teveel fluoride wordt ingeslikt, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.

Wat is het verschil tussen fluor en fluoride?
Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.

Hoe werkt een gebitsbeschermer?
Een gebitsbeschermer wordt gemaakt van een zachte kunststof dat als een soort beschermhoesje over de tanden in de bovenkaak wordt geplaatst. De kunststof is enkele millimeters dik en meestal doorzichtig. Door de gebitsbeschermer worden de tanden beschermd voor bijvoorbeeld een klap op de tanden. Door de gebitsbeschermer wordt de kracht van de klap verdeeld over alle tanden. Hierdoor is de kracht die op één enkele tand komt kleiner waardoor de kans op schade een stuk kleiner is.

Hoe kom ik aan een gebitsbeschermer?
U kunt een kant en klare gebitsbeschermer kopen in sportwinkels, maar uw tandarts kan er ook een op maat maken. Doordat de op maat gemaakte gebitsbeschermer speciaal ontwikkeld wordt voor uw gebit, biedt deze meer bescherming dan een gebitsbeschermer die u in de winkel koopt. Bovendien zit een op maat gemaakte gebitsbeschermer vaak comfortabeler en wordt deze daarom gemakkelijker gedragen.

Wat kan ik aan gevoelige tandhalzen doen?
U kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en door te spoelen met een fluoride spoelmiddel. Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn. Overleg dit dan met de tandarts of mondhygiënist.

Wat is gingivitis?
Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis. Gingivitis geeft zelden pijnklachten.

Wat is het verschil tussen 'normaal' ontstoken tandvlees en gingivitis?
Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Gingivitis is dus hetzelfde als ontstoken tandvlees.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees is roze, stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!

Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees en zit in de rand van het tandvlees. Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees en bevindt zich dieper in het tandvlees.

Wat is een implantaat?
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat wordt voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingprothese (klikgebit).

Wanneer is een implantaat nodig?
Een implantaat vervangt een ontbrekende tand- of kieswortel. Om te voorkomen dat de tanden rondom de ontbrekende wortel scheef gaan staan of dat de tanden hun kauwfunctie verliezen, dient het gat te worden opgevuld met een implantaat. Daarnaast speelt het esthetische aspect een rol. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen.

Doet het plaatsen van een implantaat pijn?
Door het gebruik van een verdoving, doet het plaatsen van een implantaat geen pijn. U kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.

Hoe lang gaat een implantaat mee?
In principe gaan implantaten een lange tijd mee. Daarbij zijn regelmatige controles en een goede mondhygiëne van belang.

Op welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?
Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om uw kind al voor de tweede verjaardag, mee te nemen naar de tandarts.

Bij mijn kind is de voortand er door een val uitgevallen. Wat moet ik doen?
Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Als dit niet lukt, bewaar de tand dan in een beker melk of onder uw tong. Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

NB Indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.

Wat kost een kroon?
De kosten van een kroon zijn afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het soort materiaal. Vraag uw tandarts om een begroting voor een overzicht van de kosten.

Hoe lang gaat een kroon mee?
De kroon blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten.

Wanneer wordt een kroon geplaatst?
Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:
 

  • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen;
  • Cosmetisch; Grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn;
  • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk;
  • Ontbrekende tand; om diverse redenen kan een er een tand ontbreken (hierbij wordt eerst een implantaat ingebracht, die vervolgens wordt afgewerkt met een kroon).

 

Waarom moet mijn tandarts weten dat ik medicijnen slik?
Als uw tandarts niet op de hoogte is van uw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij/zij u medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Ook kan uw tandarts een behandeling uitvoeren die door de medicijnen beïnvloed wordt. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen, zoals anti-depressiva en middelen tegen een hoge bloeddruk monddroogte verzoorzaken. Hierdoor is de kans op bijvoorbeeld cariës groter.

Wat is een anamneseformulier?
Door middel van een anamneseformulier worden uw persoonlijke medische gegevens geregistreerd.

Wanneer krijgt mijn kind zijn/haar eerste tanden?
De leeftijd waarop kinderen tanden krijgen verschilt per kind. Gemiddeld genomen krijgt een kind zijn eerste melktandjes tussen de 6 en 9 maanden.

Wanneer gaat mijn kind zijn/haar eerste tanden wisselen?
Tussen de zes en veertien jaar wisselt uw kind het melkgebit naar een blijvend gebit.

Er zit een gaatje in een melktand/-kies. Moet dat worden gevuld?
Afhankelijk van de plaats in de mond of de grootte van het gaatje bepaalt de tandarts of hij/zij het gaatje wel of niet vult. Gaatjes kunnen groter worden en dan pijn of ontstekingen veroorzaken; dit wil de tandarts graag voorkomen. Sommige gaatjes zal de tandarts zeker vullen. Als de tandarts denkt dat een gaatje, door goede gebitsverzorging, verandering in leefstijl en strikt fluoridebeleid niet groter hoeft te worden, zal hij/zij ervoor kunnen zorgen dat het gaatje beter schoongehouden kan worden. Het gaatje wordt dan nog niet direct gevuld. Overleg zonodig met uw tandarts of deze vorm van behandeling ook voor uw kind geschikt is. Ook als uw tandarts verwacht dat uw kind de aangetaste tand of kies snel zal gaan wisselen vult hij/zij het gaatje meestal niet.

Is een mondpiercing gevaarlijk?
De gevolgen van een mondpiercing kunnen, voor zowel uw mondgezondheid als uw complete gezondheid, groter zijn dan u in eerste instantie zult denken. Bij het zetten van een mondpiercing is het daarom van groot belang dat u de juiste afwegingen maakt bij de keuze van het materiaal, de plaats in de mond, de kwaliteit van het aanbrengen en het onderhoud van de mondpiercing. Als een mondpiercing wordt gezet door een professionele piercer die zich aan de algemene hygiëneregels en nazorginstructies houdt, is de kans op complicaties kleiner.

Hoe raakt mijn tandvlees ontstoken?
De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc. Tandplak kan een ontsteking aan het tandvlees veroorzaken: gingivitis.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees is roze en stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!

Wat kan ik zelf aan ontstoken tandvlees doen?
Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van gingivitis. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. Hiervoor is een goede mondhygiëne van belang. Overleg altijd met uw tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn.

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?
Ontstoken tandvlees is vaak rood, en kan slap en gezwollen aanvoelen. Het kan gaan bloeden bij een tandheelkundig onderzoek en kan zelfs bloeden bij het poetsen of eten.

Wat is parodontitis?
Dit is een tandvlees ontsteking die verder gaat dan gingivitis (ontstoken tandvlees). Uiteindelijk kan het kaakbot erdoor worden aangetast, wat verlies van kiezen en tanden tot gevolg kan hebben.

Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis?
Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees en zit in de rand van het tandvlees. Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees en bevindt zich dieper in het tandvlees.

Hoe kom ik van parodontitis af?
Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. Door een goede mondhygiëne kunt u zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de tandarts of mondhygiënist de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.

Moet ik voor parodontitis naar een parodontoloog?
In principe kunnen zowel uw eigen tandarts, een mondhygiëniste als een tandarts-parodontoloog parodontitis behandelen. Aangezien behandeling volgens het paro-protocol plaatsvindt, waarin veel controlemomenten zitten, geven veel tandartsen er de voorkeur aan om patiënten met parodontitis door te sturen naar een mondhygiëniste of tandarts-parodontoloog. Dit hang ook samen met de affiniteit die uw tandarts met de behandeling heeft.

Hoe ziet gezond tandvlees eruit?
Gezond tandvlees is roze en stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!

Mag een tandarts contante betaling vragen?
Ja, de tandarts mag zelf bepalen hoe hij zijn betaling geregeld wenst te zien. De betaling kan contant zijn, op rekening of rechtstreeks aan de verzekeraar.

Ik heb een klacht over de behandeling bij een tandarts. Mag ik de betaling uitstellen?
Het niet eens zijn met een nota is geen reden om deze niet te betalen. Indien de tandarts daadwerkelijk alle verrichtingen heeft toegepast bent u betaling verschuldigd. Betaling moet plaatsvinden binnen de gestelde termijnen.

Moet mijn tandarts een herinneringsnota sturen voordat hij een incassobureau inschakelt?
Ja, uw tandarts is dit wettelijk verplicht.

Moet een tandarts een rekening sturen?
Ja, een tandarts dient u altijd een rekening te geven waaruit blijkt welke verrichtingen er hebben plaatsgevonden met het tarief en de codering.

Is de tandarts verplicht een opgave te geven van de techniekkosten, indien ik daarom vraag?
Ja, een tandarts zal bij uitgebreide behandelingen een opgave geven van techniekkosten. In de nota kunt u deze techniekkosten terugvinden en op verzoek kan u een kopie van de techniekkosten worden overhandigd.

Ik krijg een nota voor een niet nagekomen afspraak. Mag dat?
Uw tandarts mag een niet nagekomen afspraak (die niet 24 uur van tevoren door u is afgezegd) in rekening brengen. Hij/zij mag hiervoor een bedrag rekenen dat in verhouding staat met de voorgenomen behandeling.

Hoe vaak mag een tandarts röntgenfoto''s maken?
Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico''s van bestralen. Daarom maakt een tandarts alleen röntgenfoto''s indien dit echt noodzakelijk is.

Zijn de röntgenfoto''s mijn eigendom?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn foto’s geen eigendom van de patiënt. De foto’s behoren tot het tandheelkundig dossier en blijven hier onderdeel van. Het is wel mogelijk om een kopie te krijgen.

Zijn de röntgenstralen in de tandheelkunde gevaarlijk?
Bij het maken van röntgenfoto''s bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering.

Is het gevaarlijk om een röntgenfoto te maken als ik zwanger ben?
In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van de ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als uw tandarts bekend is met uw zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.

Wanneer is sealen nodig?
Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Op die plaatsen kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan, vooral als de kiezen net zijn doorgebroken. Het glazuur moet dan nog uitharden. Als de tandarts de groeven en putjes in de kiezen van uw kind te diep vindt, kan hij u adviseren om deze af te sluiten (te sealen) om gaatjes te voorkomen.

Wat is sealen?
Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de groeven en putjes in de kauwvlakken. Dit laagje beschermt de kiezen tegen het innestelen van bacteriën. Hierdoor wordt het risico op cariës/tandbederf kleiner.

Hoe lang gaat een sealing mee?
De kunststoflak gaat enkele jaren mee. Een enkele keer moet de behandeling worden herhaald.

Wat is de oorzaak van een slechte adem?
Slechte adem vindt in de meeste gevallen zijn oorsprong in de mondholte, meestal veroorzaakt door onvoldoende mondhygiëne en tandvleesontsteking.

Ik poets mijn tanden elke dag twee keer en houd toch een slechte adem, hoe kan dat?
Met alleen tandenpoetsen verwijdert u niet alle bacteriën in uw mond. Met name op de tongrug blijven bepaalde zitten die een slechte adem veroorzaken. Het poetsen of schrapen van de tong met een tongschraper is dan een oplossing, eventueel aangevuld met een speciaal antibacterieel mondspoelmiddel.

Waar kan ik terecht voor mijn speekselproblemen?
Als u mondproblemen heeft die samenhangen met veranderingen in de hoeveelheid en/of samenstelling van het speeksel, kunt u op doorverwijzing via uw arts, tandarts, kaakchirurg of zorgverlener, terecht bij één van de speekselklinieken van Het Nederlands Speekselcentrum.

Ik produceer te veel / te weinig speeksel. Hoe komt dat?
Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van veranderingen in de mondgezondheid. Hierdoor kan onder andere monddroogte ontstaan. Een droge mond komt vaak voor bij:

bestraling in het hoofd/halsgebied
systhemische ziekten zoals het syndroom van Sjögren, nieraandoeningen of suikerziekte (diabetes). Medicatiegebruik

Vraag uw tandarts om advies.

Wat is tanderosie?
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren).

Hebben medicijnen invloed op tanderosie?
Medicijnen kunnen de afgifte van speeksel remmen. Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van onder andere monddroogte. Bij een droge mond worden zuren minder snel geneutraliseerd. Bij het nuttigen van veel zure producten eet of drinkt, is de kans op tanderosie daardoor groter.

Hoe voorkom ik tanderosie bij mijn kind?
Doordat kinderen vaker en meer frisdranken en vruchtensappen drinken, is de kans op tanderosie groter. Geef uw kind zoveel mogelijk water en gewone thee (zonder suiker), dit kan hij/zij onbeperkt drinken. Als alternatief kunt u melk geven. Beperk de hoeveelheid vruchtensappen en zure frisdranken of leng ze aan met water en beperk het aantal drink- en eetmomenten tot ongeveer 7 per dag.

Bij mijn kind is de voortand door een val eruit gevallen. Wat moet ik doen?
Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Als dit niet lukt, bewaar de tand dan in een beker melk of onder uw tong. Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

NB Indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.

Waarom verwijdert de tandarts tandsteen?
Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Doet het verwijderen van tandsteen pijn?
Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.

Doet het polijsten van tanden pijn?
Het polijsten van de tanden kan een kriebelend gevoel geven, maar doet geen pijn.

Wat is een overkappingprothese?
Bij een overkappingsprothese blijven een paar endodontisch behandelde wortels (wortelkanaalbehandeling) onder de prothese zitten. Dit gebeurt onder andere om slinking van de kaak tegen te gaan. Ook wordt hierdoor het houvast vergroot en voelt de prothese vaak natuurlijker aan. Soms wordt voor extra houvast een drukknop of steg aangebracht. Dit kan zowel op uw eigen wortels als op implantaten. Deze prothese wordt ook wel een klikgebit genoemd.

Mijn prothese past niet, wat moet ik doen?
In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Ook kan uw kaakbot na verloop van tijd iets geslonken zijn, waardoor de prothese ruimer is gaan zitten. Het is belangrijk dat u de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met uw tandarts om de problemen te verhelpen.

Geeft een tandarts altijd een verdoving?
Een tandarts geeft een verdoving als de kans aanwezig is dat een behandeling pijn zal doen. U kunt altijd om een verdoving vragen.

Ik heb nog steeds een verdoofd gevoel in mijn mond. Wanneer gaat dat over?
Een verdoving is meestal na één tot enkele uren uitgewerkt. Is dit niet het geval neem dan contact op met uw tandarts.

Mijn tanden worden geler. Wat kan ik hier tegen doen?
Wanneer we ouder worden, verandert het tandbeen (de dentine) van kleur en worden tanden geler. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit. Deze intrinsieke verkleuring kunt u met een whitening tandpasta niet verwijderen. U kunt gele tanden witter maken door middel van bleken.

Mijn (voor)tand is zwart. Hoe komt dat?
Ook door een val of een harde klap kan de tand verkleuren. De tand krijgt dan een gele, grijze of soms zelfs blauwe kleur. Hoewel het tegenwoordig bijna niet meer voorkomt, kunnen tanden ook verkleuren na een wortelkanaalbehandeling. Er bestaan verschillende mogelijkheden om een verkleuring te behandelen. Overleg met uw tandarts wat de beste methode voor u is.

De tandarts wil mijn verstandskiezen trekken, terwijl ik geen klachten heb. Waarom is dat?
Bij veel mensen is niet altijd voldoende plaats voor verstandskiezen. Als de verstandskiezen dan toch doorkomen, is de kans groot dat ze in de toekomst wel klachten gaan veroorzaken. In dat geval is het beter uw verstandskiezen preventief te laten verwijderen.

Een verstandskies is niet doorgekomen en ligt nog in mijn kaak. Moet hij verwijderd worden?
Verstandkiezen die niet volledig doorkomen kunnen problemen opleveren, zoals cariës of tandvleesontstekingen. Daarnaast kan er soms een cyste of tumor rond de verstandskies ontstaan. Om deze redenen maakt uw tandarts regelmatig een röntgenfoto om te bekijken hoe het ervoor staat met uw verstandkies(zen). Indien nodig verwijdert uw tandarts de verstandskies preventief.

Er is tijdens de wortelkanaalbehandeling een vijltje afgebroken. Wat moet ik doen?
Het achterblijven van een vijltje in het wortelkanaal hoeft niet per definitie problemen op te leveren. De vijl zelf zal namelijk niet snel een ontstekingsreactie veroorzaken. Afhankelijk van het stadium waarin de vijl is afgebroken en het aantal bacteriën dat zich dus nog onder de vijl bevindt, zal het vijltje verwijderd moeten worden. Uw tandarts kan dit zelf doen of u verwijzen naar een endodontoloog.

Wat is het verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling?
Er is geen verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling.

Wat is zuigflescariës?
Zuigflescariës ontstaat wanneer peuters vaak en langdurig sabbelen op een zuigflesje met limonade of vruchtensap. De suikers die hierin zitten zijn slecht voor het melkgebit. Door het langdurige sabbelen hebben de suikers namelijk meer kans cariës te veroorzaken.

Mag ik mijn kind geen flesje geven?
U kunt uw kind wel een flesje geven, maar probeer daarbij zoveel mogelijk het aantal drinkmomenten en de duur van het drinkmoment te beperken. De kans op zuigflescariës is kleiner als kinderen hun limonade of vruchtensap ineens opdrinken. Als ouder kunt u dit stimuleren door uw kind zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het drinken uit een beker. Met een maand of negen kunt u daarmee beginnen, eventueel als tussenstapje eerst met een tuitbeker. Geef tussendoor zoveel mogelijk water. ’s Nachts is een zuigfles met zoete producten af te raden. Geef hooguit een flesje met water mee naar bed.

Is duimen slecht voor het gebit?
Duimzuigen is niet in alle gevallen schadelijk voor het gebit. Alleen langdurig en intens duimzuigen bij het vaste gebit kan aanleiding geven tot afwijkingen in de kaken en de stand van de tanden. Het is daarom aan te raden uw kind dit zo vroeg mogelijk af te leren.

Veel gestelde vragen

Heeft u een klacht omtrent uw gebit? Wij willen u graag uitnodigen in onze tandartspraktijk in Nijmegen.

Behandeltraject